Λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού μας

Η πόλις των Ερυθρών βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και στα όρια των Νομών Αττικής και Βοιωτίας και συγκεκριμένα στους πρόποδες του ιστορικού όρους Κιθαιρών όπου εκεί βρίσκεται και το Σφραγίδιο άντρο (σπήλαιο που φέρει σφραγίδα) η σημερινή σπηλιά του Λουκίσθι, όπου στην αρχαιότητα ήταν και Μαντείο (Πλούταρχος). Εκεί προσκύνησαν κατ' εντολή του Μαντείου των Δελφών οι Έλληνες πριν από τη μάχη των Πλαταιών για να κερδίσουν τους Πέρσες.

Οι Ερυθρές ( Αι Ερυθραί και Ερύθραι), είναι πόλις αρχαιοτάτη. Αναφέρεται υπό του Ομήρου στην Β' Ραψωδίαν της Ιλιάδος ως "Ερύθραι" και έλαβαν μέρος μαζί με άλλες Βοιωτικές πόλεις στον Τρωικό Πόλεμο, υπό τον Βασιλέα και ήρωα Λήιτον.

Υπάρχουν δύο εκδοχές ή παραδόσεις για την προέλευση του ονόματος των Ερυθρών. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή έλαβε το όνομα από τον Ερυθρόν, τον υιό του Θεού Ποσειδώνος και της θνητής Αμφιμεδούσης, που ήταν κόρη του Δαναού. Ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, λέγεται ότι έλαβε το όνομα από τον Ερύθραν που ήταν υιός του Λεύκωνος και εγγονός του Αθάμαντος.

Κάτοικοι των Βοιωτικών Ερυθρών ίδρυσαν την ομώνυμη αποικία στην Ιωνία (Μ. Ασία), απέναντι από τη Χίο, η οποία και αποτέλεσε στην συνέχεια μία από τις δώδεκα Ιωνικές πόλεις της Ιωνίας (Στράβων).

Επί των υψωμάτων των Αρχαίων Ερυθρών (σημερινή θέση Παντάνασσα) έλαβε χώρα η πρώτη μάχη μεταξύ των Ελληνικών στρατευμάτων και του περσικού ιππικού, όπου και εφονεύθη ο Πέρσης Στρατηγός Μασίστιος, δεύτερος στην ιεραρχία των περσικών δυνάμεων (Ηρόδοτος). Μετά από λίγες ημέρες έγινε η νικηφόρος μάχη, γνωστή ως μάχη των Πλαταιών, το 479 π.Χ. που καθ' όλες τις ενδείξεις έγινε μεταξύ των σημερινών θέσεων Αγ. Ιωάννης (Ρέτσι) και Αγίου Δημητρίου. Δηλαδή η μάχη των Πλαταιών έγινε στην τότε αλλά και σημερινή περιοχή των Ερυθρών.

Η μάχη των Πλαταιών είναι η τελευταία αλλά και η σπουδαιότερη μεταξύ των Ελληνομηδικών πολέμων και κρίνεται σήμερα από τους ιστορικούς ως η μάχη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Κατά την επανάσταση του 1821 αναφέρεται και η μάχη του "Κριεκουκίου" όπου αρχηγός ήταν ο μανιάτης ήρωας της επαναστάσεως Κυριακούλης Μαυρομιχάλης.

Έκτοτε έχουμε σταδιακή ανάπτυξη της πόλεως των Ερυθραίων ή Κριεκούκι, για να φθάσουμε στη σημερινή κατάσταση της πόλης μας, η οποία και αριθμεί περίπου 4.000 κατοίκους, με την απογραφή του 2002.

Οι κυριότερες απασχολήσεις των κατοίκων είναι η γεωργία, με μερικά εξαιρετικά προϊόντα της Ερυθραίας γης, το εμπόριο, οι μεταφορές κ.λ.π.

Οι κάτοικοί της διακρίνονται για την αγάπη τους προς την πόλη τους, τη φιλοπατρία, τη δημιουργικότητα, την πρόοδο και τις παραδόσεις τους.

 

Χρήσιμα links:

www.mandras-eidyllias.gr/kithaironas-webcam-1409 (Κιθαιρώνας Live Κορυφή)

www.mandras-eidyllias.gr (επίσημη ιστοσελίδα του δήμου μας)

www.okfe.gr (Όμιλος Κριεκουκιωτών φίλων του Έλατου)

www.kriekouki.gr

http://www.isekiconferences.com/athens2014/